proporsjonalteller

Artikkelstart

Proporsjonalteller er et instrument som brukes innen kjernekjemi for å registrere ioniserende partikler.

Faktaboks

Uttale
proporsjonˈalteller

Instrumentet består av et lukket rør fylt med gass og med en tråd opphengt aksialt i røret. Tråden og rørveggen er elektrisk ledende og isolert fra hverandre. Det legges et positivt potensial på tråden i forhold til rørveggen. Når en ioniserende partikkel beveger seg gjennom gassen, dannes det positive ioner som driver mot rørveggen, og elektroner som trekkes mot tråden. Når de treffer tråden, oppstår det et momentant spenningsfall, en puls, som kan registreres elektronisk. Dette er prinsippet for ionisasjonskammeret.

Dersom spenningen på tråden økes, vil elektronene i det sterke feltet nær denne få så mye energi at de kan slå løs nye elektroner, som også trekkes inn og gjør at pulsen blir større og lettere å registrere. Fordi det bare er i det sterke feltet nær tråden at nye ioner dannes, vil hvert av de primære elektronene bli opphav til omtrent like mange sekundære. Pulsen som oppstår, vil dermed være proporsjonal med antall primære elektroner eller ioner, og derfor også med den energien som den ioniserende partikkelen har avgitt. Pulsstørrelsen kan derfor brukes som mål for partikkelenergien. Det er her betegnelsen proporsjonalteller kommer fra.

Økes spenningen på tråden for mye, oppstår et elektronskred langs tråden. Pulsstørrelsen blir da uavhengig av energien til den ioniserende partikkelen. Telleren fungerer da som Geiger–Müller-teller.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg