Proporsjonalteller, instrument som brukes for å registrere ioniserende partikler. Det består av et lukket rør fylt med gass og med en tråd opphengt aksialt i røret. Tråden og rørveggen er elektrisk ledende og isolert fra hverandre. Tråden legges på et positivt potensial i forhold til rørveggen. Når en ioniserende partikkel beveger seg gjennom gassen, dannes positive ioner som driver mot rørveggen, og elektroner som trekkes mot tråden. Når de treffer den, oppstår det et momentant spenningsfall, en puls, som kan registreres elektronisk. Dette er prinsippet for ionisasjonskammeret.

Økes spenningen på tråden, vil elektronene i det sterke feltet nær denne få så mye energi at de kan slå løs nye elektroner, som også trekkes inn og gjør at pulsen blir større og lettere å registrere. Fordi det bare er i det sterke feltet nær tråden at nye ioner dannes, vil hvert av de primære elektronene bli opphav til omtrent like mange sekundære, og pulsen som oppstår, vil være proporsjonal med antall primære elektroner eller ioner og derfor også med den energien som den ioniserende partikkel har avgitt. Pulsstørrelsen kan derfor brukes som mål for partikkelenergien; herav betegnelsen proporsjonalteller.

Økes spenningen på tråden for mye, oppstår et elektronskred langs tråden. Pulsstørrelsen blir da uavhengig av energien til den ioniserende partikkelen. Telleren fungerer da som Geiger–Müller-teller.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.