Pragmatisk markør er innen språkvitenskap en del av en ytring som bidrar med et meningsinnhold som går ut over det grunnleggende innholdet til ytringen. Pragmatiske markører kan for eksempel være ett eller flere ord, gjerne pragmatiske partikler, i en setning.

En bestemt setningskonstruksjon kan også være en pragmatisk markør. For eksempel kan en fortellende setning endres til å være en spørrende setning, og denne konstruksjonen kan regnes som en pragmatisk markør.

Eksempel

Setning 1 er utgangspunktet. De neste 8 setningene skiller seg fra setning 1 på ulike måter. De ulike ordene og setningskonstruksjonene som skiller de siste 8 setningene fra den første, er pragmatiske markører:

 1. Du sitter på hamsteren.
 2. Du sitter visst på hamsteren, du.
 3. Sitter du på hamsteren, eller?
 4. Sitt på hamsteren!
 5. Du sitter sørenmeg på hamsteren.
 6. Du sitter på hamsteren, gjør du ikke?
 7. M-m. Det er hamsteren du sitter på.
 8. Vel, du sitter jo på hamsteren.
 9. Men likevel sitter du på hamsteren.

Når et ord fungerer som pragmatisk markør, og ordet er ubøyelig og trykklett, kalles det gjerne pragmatisk partikkel.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

 • Fraser, B. (1996). Pragmatic markers. Pragmatics 6(2), 167–190.
 • Andersen, G. & Fretheim, T. (2000). Introduction. I G. Andersen og T. Fretheim (Red.), Pragmatic markers and propositional attitude (s. 1–17). John Benjamins.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg