positiv (musikk)

Orgelpositiv
Et orgelpositiv er et lite, flyttbart orgel med ett manual. Bildet viser et moderne positiv med elektrisk motor og pedal. De felste positiv er uten pedal.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Positiv, også kalt orgelpositiv, er et lite, flyttbart orgel med ett manual, vanligvis uten pedal. Positiv kan også være en betegnelse på en bestemt seksjon i et større orgel.

Faktaboks

Uttale
positˈiv
Etymologi
middelnedertysk over fransk, fra latin (organum) positivum, ‘flyttbart (orgel)’
Også kjent som

orgelpositiv

Positivet oppstod i senmiddelalderen, som en av flere orgeltyper (portativ, regal, positiv, og større orgel). Som et selvstendig lite orgel har positivet vanligvis tre eller fire stemmer, som utelukkende består av labialpiper. Positivet brukes i dag i mindre kirker, eller som et ekstra orgel i større kirker og katedraler. Det blir også benyttet som akkordinstrument i orkesteret ved oppføring av kantater og oratorier.

Som en integrert del av et større orgel kan positivet være plassert i et eget orgelhus i orgelets front, eventuelt bak organistens rygg (ryggpositiv). Det kan også bygges inn som en egen avdeling i hovedorgelet. Positivet betjenes da med et eget manualklaviatur i hovedorgelets spillepult.

Betegnelsen positiv har også blitt brukt om et automatisk musikkinstrument med orgelpiper, en slags lirekasse traktert av omvandrende musikanter. Dette har gått ut av bruk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg