Planbestemmelser, utfyllende bestemmelser til kommunens arealplaner. Kommuneplanens arealdel og reguleringsplaner utgjør bindende vedtak om hva arealer kan brukes til. Planbestemmelser gir mer detaljerte føringer for arealbruken , og utfyller og presiserer de arealformålene som angis i planen.

Planbestemmelser kan blant annet ha regler om utforming av bygninger eller anlegg, rekkefølgebestemmelser om at visse tiltak må være utført før området kan bebygges, utnyttelsesgrad for arealer, byggegrenser, miljøkrav, parkering m.v.

Regler om hvilke bestemmelser til arealformål som kan gis i kommuneplanens arealdel er fastsatt i plan- og bygningsloven § 11-10 og § 11-11. De tilsvarende bestemmelsene for reguleringsplaner står i § 12-7.

Planbestemmelser kan ikke regulere privatrettslige forhold, det vil si bestemmelser om rettigheter og plikter mellom private personer. Planbestemmelser kan likevel, og vil normalt, ha betydning for private personers rettsforhold (eiendomsrett, utbyggingsmuligheter på egen tomt.)

  • Frode Innjord (red.), Plan- og bygningsloven med kommentarer, (2010).
  • Odd Jarl Pedersen m.fl, Plan- og bygningsrett, (2. utg. 2012).

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.