pica (psykologi)

Pica er en tilstand hvor personen får en sterk trang til å spise ikke-fordøyelige substanser, så som avispapir, jord, såpe, ull, maling og kull. Pica regnes imidlertid ikke som en spiseforstyrrelse, men som en relatert lidelse. Pica ses først og fremst hos gravide kvinner, men også hos en del barn, og forekommer verden over.

Diagnose

For å kvalifisere for diagnosen pica må forstyrrelsen ha foregått over minst en måned, og substansene som inntas kan ikke ha religiøs eller kulturell tilknytning. Hos barn må en aktiv oppsøkende atferd etter såkalte pica-substanser foreligge. Utforskende atferd som å smake på ikke-spiselige objekter faller ikke inn under diagnosen.

Følger

Tilstanden kan ha alvorlige konsekvenser ved at den kan føre til anemi, metallforgiftning, parasitter i tarmsystemet, obstruksjon og ødeleggelse av fordøyelseskanalen og tenner. Mangler og forgiftninger kan også føre til dårlig blodkoagulasjon, som under fødsel kan være alvorlig for den gravide og for barnet.

Årsaker

Studier viser at jernmangel er forbundet med lidelsen, men det er ikke påvist noen direkte sammenheng. Lave nivåer av sink og selen kan også være relatert til tilstanden.

Prognose/behandling

I de fleste tilfeller vil lidelsen forsvinne av seg selv etter noen måneder. Ved tidlig diagnostisering vil de kliniske symptomene kunne inkludere vage magesmerter og oppkast. Ved behandling av tilstanden er det nødvendig å undersøke om det foreligger mangelsykdommer eller forgiftning som kan behandles. Aversjonsterapi kan også brukes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg