Sekspass
Sekspass
Av .
Trepass
Trepass
Av .

Pass er i bygningssammenheng en begrensning eller et omriss av en bygningsdel, for eksempel en vegg- eller vindusåpning eller en blending. Åpningen er gjerne i form av en geometrisk figur sammensatt av like store, gjensidig overgripende sirkelbuer slått med passer – derav navnet – og plassert symmetrisk rundt et senterpunkt, med åpningen inn mot punktet. Den enkelte type pass har navn etter det antall sirkelbuer som er nyttet, for eksempel trepass (også kalt kløverblad), firpass, fempass, sekspass og så videre.

Ordet er også brukt som betegnelse av geometriske blad- eller blomsterformer, som ofte ble brukt i gotikken. Begrepet pass er også brukt om grunnplanformen i kirker. Her kunne trepass symbolisere treenigheten, som for eksempel i Georg Dientzenhofers kirke i Kappel i Oberpfalz (1689). Et annet eksempel finnes i en kirke i Planès (13. århundre) i Roussilon i Frankrike.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg