Parallelloppdrag er en oppdragsform som er mye brukt i arkitektbransjen. I et parallelloppdrag blir et antall arkitektfirmaer, som oftest 3–5, valgt ut til eller invitert til å utarbeide svar på eller belyse en oppgavestilling innbyderen har formulert. Dette er å betrakte som en honorert utredningsform, ikke en konkurranse. Dersom det gjelder en offentlig oppdragsgiver, og den samlede honorarstørrelsen er over en viss minstesum (terskelverdi), må det gjennomføres en formell arkitektkonkurranse for å velge ut deltakerne.

For å sikre en bredest mulig belysning av oppgaven, er det ofte slik at deltakerne får i oppdrag å legge til grunn hver sin innfallsvinkel. Det kan for eksempel være at deltakerne skal utarbeide forslag til en bebyggelsesplan, basert på ulike utnyttelsesgrader. Ettersom dette ikke er en konkurranseform, deltar firmaene uten anonymitet. Ofte utarbeider deltagerne sine forslag i full åpenhet, og de samles gjerne til såkalte «midtveismøter» for å diskutere de foreløpige ideene de har kommet frem til.

Et parallelloppdrag er basert på et på forhånd avtalt honorar som er likt for alle deltakere. Siden det ikke skal kåres noen vinner eller tildeles noe videregående oppdrag i ettertid, vil deltakerne naturlig tilpasse omfanget av sin arbeidsinnsats til dette honoraret.

I et parallelloppdrag er det ingen jury, slik det er i en konkurranse, men en bedømmelseskomite som vurderer de innkomne ideene og forslagene. Komiteen oppsummerer den samlede prosessen i en anbefaling til oppdragsgiver om hvordan man bør gå videre med prosjektet, eller om det bør skrinlegges eller videreføres under nye premisser. Vanligvis har oppdragsgiveren gjennom forutsetninger gitt i invitasjonen sikret seg rett til fritt å benytte elementer fra alle arkitektenes forslag i sitt videre arbeide.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg