Radiell forskyvning er effekten som får oppstikkende landskapsdetaljer (stolper, trær, bygninger osv.) til å bikke utover fra bildesentrum i et flybilde.

Radiell forskyvning skyldes det faktum at et fotografi er en sentralprojeksjon av motivet inn på bildeplanet. Forskyvningen øker fra 0 i bildesentrum til maksimal verdi i hjørnene. Radiell forskyvning øker med kameraets åpningsvinkel – minst for normalobjektiv og størst for vidvinkelobjektiv.

Radiell forskyvning skaper problemer når flybilder brukes for fremstilling av ortofoto ved at takflater, trekroner osv. blir avbildet på feil sted; dvs. forskjøvet i forhold til grunnmur, trefot osv. Derfor brukes helst normalvinkelobjektiv ved fotografering for ortofoto. En fotograferer også med god bildeoverdekning, slik at en kan bruke bare de sentrale delene av hvert bilde. Dersom en kjenner høyden på takflater, trekroner osv., kan en ved ortofotoframstilling kompensere for radiell forskyvning og få alle landskapselementer på riktig plass.

Radiell forskyvning i bildet kan brukes for å beregne høyde over terreng på detaljer i bildet. Med kjent flyhøyde over terreng og nøyaktig måling av radiell forskyvning samt avstand til bildesentrum kan høyden bestemmes med en nøyaktighet på ± 10 %.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg