Omvendt bevisbyrde, å måtte bevise at en påstand er uriktig. Vanligvis er det slik at den som påstår noe, må bevise at påstanden faktisk er sann, det vil si at vedkommende har bevisbyrden. Hvis det derimot gjelder omvendt bevisbyrde, kan en person får en avgjørelse mot seg om denne ikke kan motbevise et påstått forhold fra motparten. Ved omvendt bevisbyrde anses altså en påstand for å være sann inntil det motsatte er bevist.

Regler om omvendt bevisbyrde fins blant annet flere steder i miljøretten og personskaderetten, herunder i pasientskadesaker.

I pasientskadesaker har domstolene innført en omvendt bevisbyrde når det er tvil om hva som har skjedd. I saker om pasientskadeerstatning gjelder også en slik omvendt bevisbyrde: Dersom en pasient f.eks. påstår at han/hun er påført en skade ved uaktsomhet, og det er tvil om dette, er det helsetjenesten som må bevise at så ikke er tilfelle, ut fra sin plikt til å føre journal om behandlingen.Det er begrunnet med at de som yter helsehjelp, er pålagt i lov å dokumentere pasientens helsetilstand og helsehjelpen. Når journalen er mangelfullt ført, vil det derfor i tvilstilfeller gå ut over helsetjenesten. Pasientens påstand om hva som har skjedd vil da lettere bli lagt til grunn. Se pasientskade.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.