pasientskade

Artikkelstart

Pasientskade er en skade som en pasient blir utsatt for mens han eller hun er på en institusjon, under behandling av enten spesialisthelsetjenesten eller kommunehelsetjenesten, under ambulansetransport eller når han eller hun får hjelp av helsepersonell eller av andre personer som opptrer på vegne av helsepersonell. Hva som er en pasientskade er nærmere definert i pasientskadeloven. Både helsehjelp og manglende nødvendig helsehjelp kan resultere i en pasientskade. En pasientskade kan også oppstå som følge av alternativ behandling etter lov om alternativ behandling av sykdom.

Pasientskadeerstatning

Det stilles en del tilleggskrav ut over selve skaden for at pasienten skal bli berettiget til pasientskadeerstatning. En pasientskade kan også, når visse tilleggsvilkår er oppfylt, medføre at den eller de som har forvoldt skaden, kan bli stilt til ansvar.

Norsk pasientskadeerstatning som forkortes NPE, er et uavhengig forvaltningsorgan opprettet med grunnlag i pasientskadeloven, som behandler erstatningskrav fra pasienter som mener de har fått en skade etter behandlingssvikt i helsetjenesten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Lov om erstatning ved pasientskader mv. (lovdata)

Lov om alternativ behandling av sykdom mv. (lovdata)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg