Oksygenbleking, blekeprosess der oksygen under trykk i alkalisk miljø brukes for å fjerne/løse ligninrestene i ubleket masse. Prosessen ble først brukt på sulfatcellulose, men norsk forskningsinnsats har vist at også sulfittmasse kan blekes på denne måten.

Fordelen med oksygenbleking er at den gjør det mulig å redusere bruk av klorforbindelser i blekeprosesser. Tradisjonelle blekekjemikalier inneholder klor, og fordi man ikke kan føre de klorerte forbindelsene tilbake i fabrikkenes gjenvinningssystem pga. fare for korrosjon, har store mengder klorerte forbindelser sluppet ut i vassdrag og sjøer. Disse produktene kan være meget stabile, og de har en tendens til å akkumulere i næringskjeden der de kan virke mutagene og cancerogene (kreftfremkallende). Oksygenbleking tillater resirkulering av de løste stoffene til fabrikkenes gjenvinningssystem, der de forbrennes sammen med organisk substans fra kokeriet. Sammen med mer effektive kokeprosesser har oksygenbleking redusert blekeriutslippene dramatisk og åpnet veien for helt klorfrie blekeprosesser.

Nesten alle blekerier i cellulosefabrikkene har nå oksygenbleking som første trinn. Oksygen brukes også i den første vasken med alkali for å redusere bruken av klorholdige kjemikalier ytterligere. En stor ulempe ved prosessen var tidligere en betydelig nedbrytning av cellulosen, men dette kan unngås ved bruk av inhibitorer, spesielt ulike magnesiumsalter.

Se også bleking.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.