Okshøvel
.
Undersiden av en fjærhøvel (til venstre) og en nothøvel.
Undersiden av en fjærhøvel (til venstre) og en nothøvel.

En okshøvel er en relativt tung høvel av tre med med to tverrstilte håndtak. Ved grovere og tyngre høvlearbeider samarbeidet gjerne to mann, men den kunne også brukes av én mann. Når to menn høvlet sammen, stod de med hodene mot hverandre. Det så nesten ut som de stanget mot hverandre, og det har blitt hevdet at dette er opphavet til navnet.

Faktaboks

Også kjent som

tvimenning

Bruken

Okshøvelen ble mye brukt i tidligere tider når lange og grove materialer skulle høvles til for eksempel golvbord. Noen okshøvler hadde en spesiell funksjon som not- og fjærhøvler. Det vil si at én høvel laget en not (spor) på den ene siden av bordet, en annen en fjær (kam) på den andre siden. Når man skulle høvle sidene på lange materialer, ble de gjerne skrudd fast i en såkalt skottbenk.

Langt tilbake i tiden kunne man nøye seg med en nothøvel, som gjerne ble kalt ploghøvel. Man brukte da denne høvelen på begge sider av bordet og la inn en løs fjær i sporene mellom bordene.

Det er vanskelig å tidfeste når okshøvelen først ble tatt i bruk i Norge, men det er i alle fall bevart slike høvler med årstall fra 1700-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gjerdi, Trond (1984). Snekker. Universitetsforlaget.
  • Norman, G.A. (1954). Høvelens historie. Lillehammer.

Kommentarer (2)

skrev Audun Dybdahl

Hei!
Det er ikke riktig å si at en flishøvel eller flisokse er et eksempel på en okshøvel. Det er helt forskjellige høvler mht form og funksjon.
MVH Audun Dybdahl

skrev Knut A. Rosvold

Tilføyelsen om flishøvel og flisokse er fjernet.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg