Norvegia, norsk hvitost, også kjent som norsk gouda. Den er produsert siden 1890-årene og står i dag for cirka 60 prosent av alt hvitostkonsum i Norge. Osten har runde hull som er mindre enn de hos jarlsbergosten og sveitserosten. Smaken er meget mild. Den smelter lett, og egner seg derfor til matlaging.

Norvegia tilvirkes i en rekke varianter: med skorpe i flate hjul på cirka 10 kg, som en 8 til 10 måneders vellagret variant, mer aromatisk type med svart voks, som skorpefri i bjelker på cirka fem kg og som en mindre fettrik variant av denne. Fettinnhold i tørrstoffet er 45 prosent, i lett variant er den 30 prosent.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.