Norvegia, norsk gulost, også kjent som norsk gouda. Den er produsert siden 1890-årene og står i dag for ca. 60 % av alt gulostkonsum i Norge. Osten har runde hull som er mindre enn de hos jarlsbergosten og sveitserosten. Smaken er meget mild. Den smelter lett, og egner seg derfor til matlaging. Den lages i en rekke varianter: med skorpe i flate hjul på ca. 10 kg, som en 8–10 måneders vellagret, mer aromatisk type med svart voks, som skorpefri i bjelker på ca. 5 kg og som en mindre fettrik variant av denne. Fettinnhold i tørrstoffet 45 %, lett variant 30 %.

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen hadde ingen navngitt forfatter, men en tilknyttet fagkonsulent.

Fagkonsulent for denne artikkelen var

Publisert på nett 14.02.2009. Det er siden gjort 0 endringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.