Norvegia er en norsk hvitost, tidligere også kjent som norsk gouda. Den er produsert siden 1890-årene, og det produseres rundt 22 000 tonn av den årlig, noe som er marginalt mer enn jarlsberg. Osten har runde hull som er mindre og færre enn de hos jarlsbergosten og sveitserosten. Smaken er mild, men varierer hos de ulike typene norvegia. Den smelter lett og egner seg derfor til matlaging. Norvegia produseres ved hjelp av mikrobiell løype.

Faktaboks

Uttale
norvˈegia

Norvegia tilvirkes i en rekke varianter: skorpefri original, fyldig og økologisk, som alle er modnet i tre måneder, samt en lettvariant som er modnet i fire måneder, og en vellagret med ni måneders modning. I tillegg er det to varianter med skorpe og kutte fra hele ostehjul, henholdsvis vellagret med ni måneders modning og ekstra vellagret med 15 måneder modning. I tillegg modnes noen hele hjul av norvegia i henholdsvis tre og fem år og går under benevnelsene Norvegia Reserve og Norvegia Special Reserve.

Under NM i ost i 2019 ble Norvegia Special Reserve (5 år) kåret til årets ost.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg