Goudaost er en nederlandsk ostesort som er tilvirket av kumelk og har navn etter byen Gouda i det sørlige Nederland. Byen var tidligere en viktig markedsplass for omsetning av osten. I eldre tid ble goudaost også kalt stolkscherost etter byen Stolwijk. 

Osten formes som flate sylindere i vekter fra 4 til 20 kg; i tillegg finnes det en liten variant som kalles «Baby Gouda». Osten er først kremaktig og mild, senere blir den hardere med kraftigere og rikere smak. Fettinnhold i tørrstoffet er 40–48 prosent.

Spredte forsøk på å innføre produksjonen av goudaost i Norge fant sted i 1860-årene, men først fra og med 1890-årene fikk osten noen betydning i vårt land. Norskprodusert goudaost er også kjent under navnet Norvegia.

Lignende oster produseres i en rekke land, og selv om alle har den opprinnelige goudaosten som stamfar – og navnet ofte går igjen – kan egenskapene variere fra land til land.

Det meste av goudaosten på markedet er industriprodusert, men det finnes noen gårdsysterier i Nederland som yster goudaost av høy kvalitet med rå kumelk som utgangspunkt. Disse ostene går under betegnelsen boerenkaas.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.