goudaost

Gouda er en populær ost som selges både ung og lagret. Fargen blir mørkere, konsistensen hardere og smaken kraftigere med lagring.

Gouda cheese
Av /iStockphoto.

Artikkelstart

Goudaost er en nederlandsk ostesort som er tilvirket av kumelk og har navn etter byen Gouda i provinsen Zuid-Holland. Byen var tidligere en viktig markedsplass for omsetning av osten. I eldre tid ble goudaost også kalt stolkscherost etter byen Stolwijk.

Faktaboks

Uttale
norsk uttale gauda-

Osten formes som flate sylindere og veier fra 4 til 20 kg. I tillegg finnes det en liten variant som kalles «Baby Gouda». Osten er først kremaktig og mild, senere blir den hardere med kraftigere og rikere smak. Fettinnhold i tørrstoffet er 40–48 prosent.

Spredte forsøk på å innføre produksjonen av goudaost i Norge fant sted i 1860-årene, men først fra og med 1890-årene fikk osten noen betydning i vårt land. Norskprodusert goudaost er også kjent under navnet Norvegia.

Lignende oster produseres i en rekke land, og selv om alle har den opprinnelige goudaosten som stamfar – og navnet ofte går igjen – kan egenskapene variere fra land til land.

Det meste av goudaosten på markedet er industriprodusert, men det finnes noen gårdsysterier i Nederland som yster goudaost av høy kvalitet med rå kumelk som utgangspunkt. Disse ostene går under betegnelsen boerenkaas.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg