Goudaost er en nederlandsk ostesort, med navn etter byen Gouda i det sørlige Nederland, som tidligere var en viktig markedsplass for osten. I eldre tid ble osten også kalt stolkscherost etter byen Stolwijk. Spredte forsøk på å innføre produksjonen av goudaost i Norge fant sted i 1860-årene, men først fra og med 1890-årene fikk osten noen betydning i vårt land. Den formes som flate sylindere i vekter fra 4 til 20 kg, samt som «Baby Gouda», en mindre variant. Osten er først kremaktig og mild, senere blir den hardere med sterkere og rikere smak. Fettinnhold i tørrstoffet er 40–48 %.

Norskprodusert gouda er også kjent under navnet Norvegia. Lignende oster produseres i en rekke land, og selv om alle har den opprinnelige goudaosten som stamfar og navnet ofte går igjen, kan egenskapene variere fra land til land.

Det finnes noen gårdsysterier i Nederland som yster gouda av høy kvalitet med upasteurisert melk som utgangspunkt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.