Gouda cheese

Gouda er en populær ost som selges både ung og lagret. Fargen blir mørkere, konsistensen hardere og smaken kraftigere med lagring.

Gouda cheese
Av /iStockphoto.

Goudaost er en nederlandsk ostesort som er tilvirket av kumelk og har navn etter byen Gouda i provinsen Zuid-Holland. Byen var tidligere en viktig markedsplass for omsetning av osten. I eldre tid ble goudaost også kalt stolkscherost etter byen Stolwijk.

Faktaboks

Uttale
norsk uttale gauda-

Osten formes som flate sylindere og veier fra 4 til 20 kg. I tillegg finnes det en liten variant som kalles «Baby Gouda». Osten er først kremaktig og mild, senere blir den hardere med kraftigere og rikere smak. Fettinnhold i tørrstoffet er 40–48 prosent.

Spredte forsøk på å innføre produksjonen av goudaost i Norge fant sted i 1860-årene, men først fra og med 1890-årene fikk osten noen betydning i vårt land. Norskprodusert goudaost er også kjent under navnet Norvegia.

Lignende oster produseres i en rekke land, og selv om alle har den opprinnelige goudaosten som stamfar – og navnet ofte går igjen – kan egenskapene variere fra land til land.

Det meste av goudaosten på markedet er industriprodusert, men det finnes noen gårdsysterier i Nederland som yster goudaost av høy kvalitet med rå kumelk som utgangspunkt. Disse ostene går under betegnelsen boerenkaas.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg