Norsk derby er et kjent galoppløp for hester som ris av profesjonelle jockeys. Løpet har blitt avholdt på Øvrevoll galoppbane siden 1932.

Bakgrunn

Derbyløp ble i Norge først arrangert på Bjerkebanen, men ble senere et fast løp på Øvrevoll galoppbane, på Jar i Bærum.

Navnet «Derby» oppstod i England i 1780, der Lord Derby og hans kamerat Lord Charles Bunbury hadde holdt loddtrekning om navngivingen til et nytt løp. Da Lord Derby vant, ble løpet oppkalt etter ham; Derby-løpet. Ordet «derby» blir i dag brukt i flere idretter verden over.

Hestene som løper under Norsk Derby er tre år gamle. Det er presitisjefylt å vinne dette løpet, da det kun er én sjanse til å vinne hvert år. Løpet er svært populært, og er med på å gjøre løpsdagen på Øvrevoll til en stor begivenhet.

Øvrevoll galoppbane har plass til mange tilskuere, og det pleier være opptil 8000 mennesker der på derbydagen.

Hatteparaden er et kjennetegn ved dette løpet. Det er konkurranseklasser for barn, kvinner, menn og par, med flotte premier.