Neie er å bøye spissen på en spiker, eller feste noe midlertidig med bendsel.

Faktaboks

Etymologi
av norrønt hniga – 'senke, bøye', og nederlandsk naajen 'sy sammen'

Neie en spiker

Når en jernnagle, altså en spiker, slås gjennom treverk, kan det være nødvendig å neie naglen. Dette gjøres slik at det ikke står en naglespiss ut på den andre siden. Den kan enten bøyes slik at spissen ligger i flukt med treverket, eller gjøres butt, rundes av, og liknende. Dette kalles også for å nitte en spiker, eller nyve en spiker. Neiing er blant annet vanlig under bygging av båtskrog i tre.

Neie – feste

Å neie noe er å feste noe midlertidig. Til dette brukes et enkelt bendsel, altså enkel surring og sying. Dette må ikke forveksles med nipping, som er en knute, og ikke et bendsel. Noe som neies skal kun brukes midlertidig, for eksempel en neiestroppseilskuter. Denne stroppen er lagt rundt en blokk, og blokken kalles gjerne for neieblokk. Blokken og stroppen kan bendsles enkelt til en øyebolt i dekket, eller en annen gjenstand. Neieblokken kan typisk brukes som en veiviserblokk for den løpende riggen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg