Naturalisme er et samlebegrep for posisjoner i erkjennelsesteori som understreker betydningen av naturvitenskapelige metoder også i det filosofiske. Begrepet knyttes gjerne spesielt til den amerikanske filosofen Willard van Orman Quine (1908–2000), som benyttet begrepene naturalisering og naturalisert epistemologi når han argumenterte for at vi burde gjøre erkjennelsesteorien mer vitenskapelig.

Ifølge Quines argument har filosofien verken mandat eller mulighet til å være en disiplin som avgrenser eller legger grunnlag for vitenskapene forut for vitenskapenes egen virksomhet og resultat. I Quines argument knyttes dette særlig til at han avviser at det finnes et skille mellom a priori påstander eller prinsipper og empiriske (a posteriori) påstander eller prinsipper. Ved å avvise det som er a priori så finnes det heller ikke noe som ikke kan endres i lys av empirisk eller vitenskapelig observasjon. Derfor kan heller ikke erkjennelsesteorien ha som mål å avgrense eller legge et erkjennelsesteoretisk grunnlag a prioriog forut for vitenskapenes egne resultater. Tradisjonell filosofi har gjerne hatt dette som mål, så Quines argument kan her brukes som en kritikk av filosofien. Quine mente at vi heller kan studere kunnskapstilegnelse og erkjennelse empirisk: det vil si gjennom ulike psykologiske eller sosiologiske studier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg