Mykobakteriose er en kronisk fremadskridende sykdom hos fisk, karakterisert ved varierende utvendige og innvendige forandringer. Sykdommen kan forårsakes av forskjellige arter mykobakterier (blant annet Mycobacterium marinum, Mycobacterium fortuitum, Mycobacterium chelonae).

Faktaboks

Uttale
mˈykobakteriose
Etymologi
myko-av gresk ‘sopp’
Også kjent som
mykobakterieinfeksjon fisketuberkulose

Mykobakterier er syrefaste, sentvoksende bakterier som tilhører familien Mycobacteriaceae. De kan overleve i lengre tid i det akvatiske miljø. Inkubasjonstiden er relativt lang, blant annet avhengig av vanntemperaturen, og det kan derfor ta år fra et asymptomatisk stadium til klinisk sykdom. Dødeligheten vil variere, men kan være omfattende, spesielt ved oppdrett av fisk ved høye temperaturer og hos akvariefisk.

Angrepet fisk er vanligvis avmagret, mørkpigmentert og har utstående øyne. I indre organer finner man hvite/gråhvite miliære knuter (granulomer), særlig i lever, nyre, hjerte og milt; det kan også være forandringer i hud og muskulatur.

Sykdommen antas å spre seg fra fisk til fisk ved opptak av infisert materiale (byttedyr, fór) via mage/tarmtraktus. Smitte gjennom rogn kan også forekomme. Mykobakterieinfeksjon har vært påvist i mer enn 150 forskjellige marine arter og ferskvannsfisk, i Norge blant annet hos lake (i Glomma), laks, ørret, makrell og akvariefisk. Mycobacterium marinum har også vært beskrevet som årsak til hudforandringer hos mennesker, spesielt hos akvarister.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg