Mykobakteriose, kronisk fremadskridende sykdom hos fisk, karakterisert ved varierende utvendige og innvendige forandringer. Sykdommen kan forårsakes av forskjellige arter mykobakterier (bl.a. Mycobacterium marinum, M. fortuitum, M. chelonae). Mykobakterier er syrefaste, sentvoksende bakterier som tilhører familien Mycobacteriaceae. De kan overleve i lengre tid i det akvatiske miljø. Inkubasjonstiden er relativt lang, bl. a. avhengig av vanntemperaturen, og det kan derfor ta år fra et asymptomatisk stadium til klinisk sykdom. Dødeligheten vil variere, men kan være omfattende, spesielt ved oppdrett av fisk ved høye temperaturer og hos akvariefisk.

Angrepet fisk er vanligvis avmagret, mørkpigmentert og har utstående øyne. I indre organer finner man hvite/gråhvite miliære knuter (granulomer), særlig i lever, nyre, hjerte og milt; det kan også være forandringer i hud og muskulatur.

Sykdommen antas å spre seg fra fisk til fisk ved opptak av infisert materiale (byttedyr, fór) via mage/tarmtraktus. Smitte gjennom rogn kan også forekomme. Mykobakterieinfeksjon har vært påvist i mer enn 150 forskjellige marine arter og ferskvannsfisk, i Norge bl.a. hos lake (i Glomma), laks, ørret, makrell og akvariefisk. M. marinum har også vært beskrevet som årsak til hudforandringer hos mennesker, spesielt hos akvarister.

Se også fiskesykdommer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.