Mobilhandel er kjøp av varer og tjenester ved bruk av en mobiltelefon eller en smarttelefon. Den mobile terminalen benyttes til å handle varer og gjennomføre betaling. Mobilhandel har hatt en sterk vekst siden introduksjonen av smarttelefonen i 2007, og tar i stor grad over for tradisjonell e-handel med PC. Ved mobilhandel gjennomføres betalingen også med mobiltelefonen, enten ved bruk av et kredittkort lagret i den mobile terminalen eller via en digital betalingstjeneste, for eksempel PayPal.

Historie

Mobilhandel ble initiert på slutten av 1990-tallet etter et samarbeid av flere store teknologiselskaper. En av de første tjenestene innen mobilhandel var muligheten til å betale med SMS ved en Coca-Cola automat i Helsinki i 1997. Mobile banktjenester ble også tilgjengelig fra 1997.

I år 2000 ble det mulig, som det første landet i verden, å betale for parkering i Norge via mobiltelefonen. Videre fulgte muligheten for å bestille togbiletter og flybiletter via mobiltelefonen. Disse tjenestene ble lansert før smarttelefonen ble allemannseie. Bestilling og handel ble da i stor grad gjennomført ved bruk av SMS.

Ved lanseringen av smarttelefonen i 2007 ble SMS i stor grad erstattet av app'er for gjennomføring av mobilhandel. De siste årene har ytterligere mobilhandelstjenester blitt tilgjengelig, som for eksempel legetjenester.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg