Minigolf, golfspill i liten målestokk hvor hvert hull har sin separat oppbygde bane med syntetisk dekke og standardiserte mål og hindringer omgitt av lave vant. Hullene ligger i et rundt eller mangekantet banehode (green). Man benytter kun én kølletype, en putter. Minigolf er et populært underholdningstilbud på feriesteder o.l., men drives også som konkurranseidrett utendørs og innendørs, tidligere ofte kalt banegolf.

I konkurranser gjelder det å bruke færrest mulig slag i et gjennomspill av 18 baner. På hver bane er øvre grense sju slag for å få ballen i hullet. En konkurranse omfatter to eller flere serier à 18 hull. Man benytter hovedsakelig tre ulike banesystemer. Såkalte svenske baner har vanligvis filtdekke (også kalt filtbaner), er 5–20 m lange mellom utslagsplass og green, 80–90 cm brede og bygges opp ved å kombinere en rekke faste hinderkomponenter. Europabaner (opprinnelig kalt miniatyrgolf) har platedekke og er 6,25 m lange og 90 cm brede. Betongbaner er 12,5 m lange og 1,25 m brede, også kalt Bongnibaner (opprinnelig minigolf) etter sveitseren Paul Bongni. Det er 18 faste betongbaner, mens det av europabaner og filtbaner finnes mange ulike standardbaner som man velger blant. Ballene i minigolf har diameter 37–43 mm med varierende vekt, sprett og hardhet til bruk på de forskjellige banetyper.

Minigolf oppstod i USA og Storbritannia i 1920-årene. Det kom raskt til Tyskland og Sverige, og et svensk nasjonalt forbund ble stiftet 1937. Et internasjonalt forbund ble stiftet 1963, fra 1993 under navnet World Minigolf Sportfederation (WMF). EM arrangert fra 1959, fra 1991 EM og VM vekselvis hvert år, både individuelt og for lag. Man benytter nå normalt to banetyper i hvert mesterskap, vanligvis europabane og betongbane. Også nordisk mesterskap.

I Norge ble Norges Minigolfforbund stiftet i 1985 og har tilslutning fra seks klubber i Oslo og Østfold (per 2012). Forbundet er medlem av WMF. NM arrangert fra 1985, vekselvis på to av banetypene. Det første VM ble arrangert 1991 i Oslo.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.