Metoiker var i oldtidens Hellas en betegnelse på en gruppe frie mennesker som var fast bosatt i en stat uten å være borgere. Særlig kjent er institusjonen fra Athen på midten av 400-tallet fvt.

Faktaboks

Uttale
metˈoiker
Etymologi
av gresk ‘medbeboer’

Metoiker var vesentlig innflyttere fra andre greske stater, men kunne også være andre, for eksempel frigitte slaver. De betalte forskjellige særskatter og gjorde krigstjeneste i egne regimenter. De kunne ikke være juridiske personer, og trengte en beskytter (patron) blant borgerne til å representere seg i retten. Som ikke-borgere kunne de ikke eie jord, og de fleste var derfor løsarbeidere, håndverkere og lignende, mange av dem i havnebyen Pireus. En god del av Athens handel og sjøfart var i hendene på metoiker. Noen var velstående, enkelte svært rike. Men selv om de stod sterkt økonomisk og sosialt, var de som ikke-borgere utenfor det politiske liv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg