Metalldetektor

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Metalldetektor er et instrument som reagerer og gir et signal når det kommer i nærheten av metall.

Faktaboks

Uttale
metˈalldetektor
Også kjent som

metallsøker

Metalldetektoren kan for eksempel bestå av en oscillator hvor den frekvensbestemmende delen påvirkes når metalldeler kommer i nærheten. Metalldetektorer brukes til minesøking, malmleting, trafikklysanlegg, ved sikkerhetskontroller på flyplasser med mer. Privat bruk av metalldetektorer til «skattejakt» har også etter hvert fått stor utbredelse.

Opprinnelig var metalldetektorer hovedsakelig bygget for militære formål, særlig med hensyn på mineleting og leting etter udetonerte granater og lignende. Disse detektorene var som regel bygget for å avkjenne magnetfelt i jerngjenstander under bakken. Moderne metalldetektorer er elektronisk styrt og slik bygget at de kan skille mellom ulike metaller. Dette er mulig fordi forskjellige metaller har ulik atomoppbygging. Det som kjennetegner metallene er at de har frie elektroner i bevegelse rundt atomkjernen.

Virkemåten til en metalldetektor er basert på den elektromotoriske kraften (EMK) som et viklingssystem, en coil, under elektrisk spenning sender ut. Metallgjenstander reagerer på EMK med induksjon. Ved å innstille måleren riktig, kan den gi utslag på ulike metaller, som edelmetaller som gull og sølv, jern/stål, aluminium, kobbermetaller og så videre. Derfor brukes metalldetektorer sivilt til å lete etter mynter og andre verdigjenstander, gjerne laget av edelmetall.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg