medusahode

Av /NOAA/CBNMS.
Lisens: CC BY 2.0
Foto tatt ved Cape St Francis, Newfoundland, Canada

Artikkelstart

Medusahode, slekt av slangestjerner (Gorgonocephalus) i underklassen slangestjerner, Ophiuroidea. De har sterkt grenete armer, ved at hver av de fem armene gjentakende ganger deler seg i to, ofte flere hundre ganger. Kroppens totale diameter kan bli over 50 centimeter.

Faktaboks

Uttale
medˈusahode
Også kjent som
medusaslangestjerne
Vitenskapelig navn
Gorgonocephalus
Beskrevet av
William Elford Leach, 1815

Medusahoder, eller medusaslangestjerne, har navn fra gresk mytologi, hvor Medusa var en fryktet kvinne med hår av slanger.

Det finnes mange arter av medusahode på verdensbasis, blant annet langs kysten av Nord-Amerika. I alt er det kjent 2100 arter i verden.

I Norge finnes fire arter av medusahoder. De lever på hardbunn langs våre kyster på Vestlandet og nordover til Trondheimsfjorden, ofte i forbindelse med åttetallskoraller, især sjøtrær. Gorgonocephalus caputmedusa er den vanligste. Den har en sentralskive på 90 millimeter, tett besatt medkorte pigger. G. arctica, som har arktisk utbredelse på Svalbard, har derimot færre pigger på sentralskiven.

Med sin sterkt forgreinete kropp er det en fordel å leve på strømeksponerte lokaliteter. Medusahoder lever av hoppekreps og andre planktoniske dyr i vannet. Ved hjelp av tubeføtter og flimmerhår føres maten inn til munnen på dyrets underside.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

medusahode
Gorgonocephalus
GBIF-ID
2278417

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg