Aviser i Yaounde

Avissalg i hovedstaden Yaoundé.

Av .

Før 1990 hadde myndighetene i Kamerun full kontroll over landets aviser, radio og TV. Med demokratiseringen på 1990-tallet endret medielandskapet seg kraftig. Flere titalls dags- og ukeaviser så dagens lys. Mange av dem er svært kritiske til myndighetenes politikk.

Avisen Cameroon Tribune er myndighetenes talerør og har kommet ut flere dager i uken siden 1974, både på engelsk og fransk. CRTV er myndighetenes TV-kanal og har sendt daglig siden 1985. Flere radiostasjoner er betalt og kontrollert av myndighetene og sender på fransk, engelsk og flere lokale språk daglig. Aviser har små opplag, dårlig distribusjon utenfor storbyene og koster mye. Dermed er aviser forbeholdt en liten elite i storbyene. Radio derimot er allemannseie, også på landsbygda.

Toneangivende opposisjonsaviser er Le Messager og La Nouvelle Expression, som begge publiseres på fransk av private eiere. Også engelskspråklige aviser publiseres ukentlig. Omtrent halvparten av befolkingen (2023) har tilgang til internett. Men ustabilt nett, lav hastighet og høy pris gjør at kun et fåtall av landets innbyggerne bruker internett for å holde seg oppdatert om lokale, nasjonale og internasjonale nyheter.

Private radiostasjoner har daglige sendinger på flere lokale språk, og mange reportasjer er kritiske til myndighetene. På tross av at grunnloven fra 1996 lovfester ytringsfrihet og pressefrihet, fengsles kritiske journalister hvert eneste år. Ett eksempel på dette er journalisten Martinez Zogo som i januar 2023 ble kidnappet, torturert og drept for å ha avslørt korrupsjon blant høytstående offentlige tjenestemenn i landet. Reportere uten grenser klassifiserer Kamerun på 138. plass i verden (av 180) når det gjelder respekt for pressefrihet (2023).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg