Masque var en type lyrisk-dramatiske festspill som ble oppført ved det engelske hoffet på 1500- og 1600-tallet. Sentralt i teaterformen var maskerte utøvere, musikk, dans og bruk av et spektakulært sceneutstyr. Innholdet var gjerne av mytologisk eller allegorisk art, og framføringene hadde som formål å hylle den kongelige makthaver.

Faktaboks

Også kjent som

maskespill

I England ble dramatikeren Ben Jonson ansvarlig for denne typen hoffspill i 1605. Gjennom samarbeidet med arkitekten, teatermaleren og maskinmesteren Inigo Jones, fram til 1634, nådde masque sitt kunstneriske høydepunkt.

Masque opphørte med den engelske borgerkrigen og avskaffelsen av monarkiet. Da monarkiet ble gjenopprettet, ble det gjort flere forsøk på å gjenopplive formen igjen, men masquens periode regnes som over ved slutten av 1600-tallet.

Formen kom til England fra kontinentet, med opprinnelse i Firenze i Italia. Her utviklet formen seg som intermezzi, som igjen regnes som en forløper til operaen. Disse italienske festspillene fikk sin første avlegger ved det franske hoffet, som ballet de cour, før formen kom til England.

Hoffets festspill kom også til Danmark-Norge og ble først benyttet ved et kongelig bryllup i 1634.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg