Marsjen mot Roma
En gruppe italienske fascister ankommer Roma 28. oktober 1922.
Av .
Mussolini under marsjen mot Roma
Mussolini (i midten) under marsjen mot Roma sammen med støttespillere fra «kvadrumviratet»:Emilio de Bono (nummer to fra venstre), Italo Balbo (nummer to fra høyre) og Cesare Maria De Vecchi (ytterst til høyre).

Marsjen mot Roma var fascistenes maktovertakelse i Italia i oktober 1922. Marsjen ble arrangert av fascistpartiet Partito Nazionale Fascista (PNF) som et omfattende opptog under ledelse av Italo Balbo, Emilio De Bono, Michele Bianchi og Cesare Maria De Vecchi («kvadrumviratet»). Målet for opptoget var å innta hovedstaden Roma for å oppnå politisk makt.

Faktaboks

Også kjent som

marsjen mot Rom

engelsk march on Rome

italiensk Marcia su Roma

Man regner med at mellom 25 000 og 30 000 svartskjorter deltok i marsjen. De var bare delvis bevæpnet, og var ikke særlig godt organisert. Man antar at den italienske hæren, som hadde 28 400 soldater klare til å forsvare Roma, ville ha kunnet stanse fascistene dersom ordren om å gjøre det hadde blitt gitt.

Statsminister Luigi Facta manglet den nødvendige autoritet som skulle til for å forhindre fascistenes maktovertakelse. Kongen, Viktor Emanuel 3, hadde først bestemt seg for at hæren skulle gjøre motstand, men ombestemte seg i siste øyeblikk, og nektet å skrive under på statsministerens erklæring om unntakstilstand, som ville ha gitt hæren myndighet til å stanse svartskjortene. Dermed kunne fascistene marsjere inn i hovedstaden uten at noen stanset dem.

Resultatet av marsjen mot Roma ble at Luigi Facta gikk av som statsminister, og at Benito Mussolini fikk i oppdrag av kongen å danne ny regjering. Mussolini, som ikke selv hadde deltatt i marsjen, ankom Roma med tog fra Milano den 30. oktober 1922, og tiltrådte som statsminister dagen etter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Håvard Maurstad

Kronologien her fremstår annerledes Elisabetta Cassina Wolff redegjør for i følgende podcast: https://podcasts.apple.com/no/podcast/100-%C3%A5r-siden-mussolini-og-fascistene-tok-makten-i-italia/id1520200628?i=1000584261051
Her sier hun at Mussolini kom til makten før "marsjen mot Roma" ble gjennomført. Den skjedde først 31.oktober. Hva er riktig her?

svarte Ida Scott

Hei! Marsjen mot Roma ankom byen 28. oktober. Datoen Mussolini ble innsatt som statsminister oppgis vanligvis som 31. oktober. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

svarte Elisabetta Cassina Wolff

Hei Håvard, det stemmer nok at fascistene, som var samlet rundt byen, fikk lov til å marsjere i Roma ETTER at Mussolini hadde blitt utnevnt av kongen. Jeg skriver om dette her: "The March on Rome that never happened. 100 years on" i C-REX blog Right Now!, 28. oktober 2022. https://www.sv.uio.no/c-rex/english/news-and-events/right-now/2022/the-march-on-rome-which-never-happened

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg