Magnetisk levitasjon er en teknikk for å holde et objekt i en stabil, svevende posisjon ved hjelp av magnetisme.

Faktaboks

Uttale
magnˈetisk levitasjon

For å oppnå en magnetisk levitasjonen etableres en magnetisk kraft som motvirker og balanserer gravitasjonskraften. Kun objekter som er laget av et magnetisk materiale er egnet til dette formålet, men ikke-magnetiske stoffer kan også på en indirekte måte påvirkes hvis de er utstyrt eller omsluttet av et magnetisk materiale. Objektet vil da «sveve» et stykke over bakkenivå og kan bevege seg friksjonsfritt. I tillegg må objektet stabiliseres horisontalt slik at det ikke sklir ut til siden til en posisjon der den magnetiske kraften ikke lenger virker.

Magnetisk levitasjon gjør det mulig å skille mekaniske deler fra hverandre uten fysisk kontakt og blir for eksempel brukt i magnetbaner for at tog skal kunne bevege seg uten kontakt med skinnegangen, og som erstatning for rullelager (se lager – maskindel).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg