Plutella xylostella

Plutella xylostella, kålmøll. Foto fra: Hobro, Jylland, Danmark

Plutella xylostella

Plutella xylostella, kålmøll. Foto fra: Hobro, Jylland, Danmark

Kålmøll er en sommerfuglart i familien Yponomeutidae.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Plutella xylostella
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Den er 8 millimeter lang og gråbrun, med et hvitt bølgebånd i bakkant av de brune forvingene. De lysegrønne larvene, som blir 10 millimeter lange som fullvoksne, gnager på bladene av planter i korsblomstfamilien. Størst skade gjøres på kål.

Som unge setter de overhuden igjen på oversiden av bladet (vindusgang), og som eldre gnager de tvers gjennom. I hodekål og blomkål gnager de etter hvert ganger innover og griser til med ekskrementer. De forpupper seg inne i et nettverk av fine tråder på undersiden av bladene. Puppene er ofte parasittert av snylteveps. Det kommer 2–3 generasjoner per år.

Kålmøll forekommer i nesten alle land. De spres med vinden over lange avstander. For eksempel er det påvist store svermer som har spredt seg fra Russland til De britiske øyer eller fra Finland til Svalbard. I Norge har det periodisk opptrådt i store mengder, som i herjingsår nærmest har ført til total skade i enkelte åkrer, senest i 1995.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Plutella xylostella
Artsdatabanken-ID
45026
GBIF-ID
1831136

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg