LED-basert lyskaster for plass- og veggbelysning. Armaturen består av 84 lysdioder, 230V, 100W.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Lyskastere er tradisjonelt en strålebuntgivende lyskilde som består av et konsentrert lyslegeme i brennpunktet av en parabolsk speilreflektor. For store lysstyrker har det vært vanlig å bruke metalldamplamper, mens man i mindre lyskastere har brukt spesialkonstruerte glødelamper med høyt lysutbytte.

I dag er det blitt mer vanlig med lyskasterarmaturer bestykket med et antall lysdioder (LED). Disse har spesielt høyt lysutbytte og er derfor energibesparende, samtidig som de har lang levetid. LED-baserte lyskastere vil etter hvert bli det mest vanlige i alle typer flombelysninger av bygninger, plasser og veier.

Mindre typer av lyskastere brukt i kinoapparater, til scene- og flombelysning og så videre, kalles ofte prosjektører. Lyskastere brukes på biler, ved fotografering, som arbeidslys, med mer. Lysvidden avhenger av lysstyrken og speildiameteren. Maksimal rekkevidde kan være mer enn 10 000 m, avhengig av atmosfæriske forhold.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg