Metalldamplamper, damplamper, utladningslamper, lamper som gir lys fra en elektrisk utladning gjennom edelgass og metalldamp mellom to elektroder. Dette i motsetning til glødelampene, som gir lys fra en metalltråd som blir hvitglødende ved strømgjennomgang. Metalldamplamper må ha en form for forkoplingsutstyr for tenning.

Faktaboks

Uttale
metˈalldamplamper

I natriumdamplampen og kvikksølvdamplampen begynner utladningen i edelgass (neon og argon), og fortsetter med full lysytelse i metalldamp fra natrium-, respektive kvikksølvperler i lampene som fordamper ved temperaturstigningen under begynnelsesutladningen.

Kvikksølvdamplampen er en høytrykkslampe som sender ut blåfiolett lys. Derfor benyttes oftest fargekorrigerte lamper hvor lysstoff på lampekolben omdanner den ultrafiolette del av strålingen til synlig lys med ønsket lysfarge.

Natriumdamplampen har et nesten monokromatisk, gul-orange lys. Den egner seg til veibelysning, bl.a. fordi øyets følsomhet for lys er størst nettopp for den lysfargen. I halogen-metalldamplampene benyttes metallenes jod- eller andre halogenforbindelser i stedet for de rene metaller, og derved oppnås lys med gode fargegjengivelsesegenskaper.

Lysutbyttet i lumen per watt (lm/W) er, avhengig av lampestørrelsen, for kvikksølvdamplamper i standardstørrelse (700, 1000 og 2000 W) ligger den mellom 57 og 62 lm/W, for natriumdamplamper (gult lys) 100–200 lm/W og for metallhalogenlampen 70–90 lm/W, sammenlignet med glødelampens 10–20 lumen per watt.

Tidligere var forskjellige former for damplamper nesten enerådende som vei-, gate- og plassbelysning. Siden ca. 2010 har LED-lampene overtatt for damplampene på grunn av at de har et mye høyere lysutbytte og dessuten lengre levetid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg