metalldamplamper

Metalldamplamper, damplamper, utladningslamper, lamper som gir lys fra en elektrisk utladning gjennom edelgass og metalldamp mellom to elektroder. Dette i motsetning til glødelampene, som gir lys fra en metalltråd som blir hvitglødende ved strømgjennomgang. I natriumdamplampen og kvikksølvdamplampen begynner utladningen i edelgass (neon og argon), fortsetter med full lysytelse i metalldamp fra natrium-, respektive kvikksølvperler i lampene som fordamper ved temperaturstigningen under begynnelsesutladningen.

Faktaboks

Uttale
metˈalldamplamper

Kvikksølvdamplampen er en høytrykkslampe som sender ut blåfiolett lys. Derfor benyttes oftest fargekorrigerte lamper hvor lysstoff på lampekolben omdanner den ultrafiolette del av strålingen til synlig lys med ønsket lysfarge. Natriumdamplampen har et nesten monokromatisk, gul-orange lys. Den egner seg til veibelysning o.l. I halogen-metalldamplampene benyttes metallenes jod- eller andre halogenforbindelser i stedet for de rene metaller, og derved oppnås lys med gode fargegjengivelsesegenskaper.

Lysutbyttet i lumen per watt (lm/W) er, avhengig av lampestørrelsen, for kvikksølvdamplamper i standardstørrelse (700, 1000 og 2000 W) ligger den mellom 57 og 62 lm/W, for natriumdamplamper (gult lys) 100–200 lm/W og for metallhalogenlampen 70–90 lm/W, sammenlignet med glødelampens 10–20 lumen per watt. Se også belysning.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg