Bobby Fischer var en amerikansk sjakkspiller som var verdensmester i 1972–1975 og blir ansett som en av tidenes største sjakkbegavelser.

Fischer ble verdensberømt 14 år gammel, da han i 1957 vant det amerikanske sjakkmesterskapet. Han ble utnevnt til stormester året etter. I 1962 oppnådde han sin første store internasjonale triumf ved å vinne en intersoneturnering i VM-kvalifiseringen.

Han ble verdensmester i 1972 ved å beseire Boris Spasskij i et dramatisk oppgjør i Reykjavík, hvor Fischer flere ganger truet med å reise hjem. I 1975 ble han fradømt tittelen uten kamp fordi han avslo å møte utfordreren Anatolij Karpov. Etter dette trakk han seg tilbake fra aktiv sjakk.

I 1992 spilte Fischer på ny en serie oppvisningskamper mot Spasskij i Serbia, hvor det var store pengepremier. Dette vakte kritikk fordi han brøt FN-boikotten av landet. Han var senere bosatt utenfor USA, blant annet på Filippinene og i Japan.

Fischer ble ettersøkt av amerikanske myndigheter for brudd på FN-boikotten og flere sterkt anti-amerikanske uttalelser, og etter å ha blitt arrestert i Japan i 2004, stod han i fare for å bli utlevert til USA. Han søkte derfor om islandsk statsborgerskap, noe som ble innvilget i 2005, Samme år ankom han Reykjavík, hvor han bodde til sin død.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.