Bobby Fischer var en amerikansk sjakkspiller som var verdensmester i 1972–1975 og blir ansett som en av tidenes største sjakkbegavelser.

Fischer ble verdensberømt 14 år gammel, da han i 1957 vant det amerikanske sjakkmesterskapet. Han ble utnevnt til stormester året etter. I 1962 oppnådde han sin første store internasjonale triumf ved å vinne en intersoneturnering i VM-kvalifiseringen.

Han ble verdensmester i 1972 ved å beseire Boris Spasskij i et dramatisk oppgjør i Reykjavík, hvor Fischer flere ganger truet med å reise hjem. I 1975 ble han fradømt tittelen uten kamp fordi han avslo å møte utfordreren Anatolij Karpov. Etter dette trakk han seg tilbake fra aktiv sjakk.

I 1992 spilte Fischer på ny en serie oppvisningskamper mot Spasskij i Serbia, hvor det var store pengepremier. Dette vakte kritikk fordi han brøt FN-boikotten av landet. Han var senere bosatt utenfor USA, blant annet på Filippinene og i Japan.

Fischer ble ettersøkt av amerikanske myndigheter for brudd på FN-boikotten og flere sterkt anti-amerikanske uttalelser, og etter å ha blitt arrestert i Japan i 2004, stod han i fare for å bli utlevert til USA. Han søkte derfor om islandsk statsborgerskap, noe som ble innvilget i 2005, Samme år ankom han Reykjavík, hvor han bodde til sin død.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.