Lokalradio er radioutsendelse til et lokalt avgrenset område, for eksempel en kommune. Betegnelsen blir spesielt brukt i Sverige, Danmark og Norge om radiostasjoner som blir drevet av organisasjoner eller uavhengige aksjeselskap.

Faktaboks

Også kjent som

nærradio

I Norge startet de første nærradioforsøkene i 1982 på åtte steder. I 1984 ble forsøksvirksomheten kraftig utvidet. Det var i første rekke organisasjoner og uavhengige redaksjonsgrupper som fikk konsesjon, etter hvert slapp også aviser og politiske partier til. Nærradio ble i løpet av få år en omfattende virksomhet, med flere hundre heltidsansatte på landsbasis.

Stasjonene ble finansiert på ulike måter, blant annet ved tilskudd fra organisasjoner og næringslivet. På mindre steder har frivillig lisens og radiobingo (innført i 1986) vært betydelige finansieringskilder. Flere tilfeller av ulovlig reklame og redaksjonell omtale mot betaling ble avslørt i forsøksperioden. Fra 1988 er nærradio tillatt på permanent basis.

Nærradioen har i stor grad fått preg av lett serviceradio med mye musikk. En del av sendetiden fylles også av religiøs forkynnelse fra radioer drevet av kristne organisasjoner. På mindre steder preges nærradioen mer av lokalsendinger beregnet på et variert publikum. Reklame spiller en stor rolle for inntektene til landets nærradiostasjoner. Nærradiovirksomheten i 1990-årene var preget av at store kjeder begynte å få en dominerende posisjon. Det mest fremtredende eksempelet er Radio 1-kjeden, som eies av Aller-konsernet. Radio 1 har sendinger i flere av de største byene i landet.

I 2021 var det cirka 150 virksomheter som drev lokalradiostasjoner i Norge, hvorav rundt 120 var medlem i Norsk lokalradioforbund. Medietilsynet kontrollerer at nærradioene driver i henhold til forutsetningene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg