Leplanting er et vinddempende belte av trær eller busker som verner plantene mot vindslit og uttørking, hindrer snødrev, sand- og jordflukt, hever temperaturen i jord og luft, og gjør landskapet vakrere.

Faktaboks

Uttale
lˈeplanting
Også kjent som

lebelte

I daler og lier kan leplanting hindre kaldluft-sig langs bakken. Ulemper ved leplanting er skyggevirkning og nærings- og vannopptak fra jorden. Vindbremsingen er best med 40–50 prosent åpninger; tettheten bør være størst nærmest bakken. Er skjermen tett, blir det vindvirvler omkring. Én trerekke er ofte nok, men i særlig værharde strøk plantes flere rekker til innbyrdes beskyttelse, eventuelt en lav buskrekke i tillegg til en trerekke. Over et større område er flere, smale leplantinger bedre enn få og bredere. Lengden av en leplanting bør være minst 10 ganger høyden. Virkningen kan spores i avstand helt opptil 40 ganger lehøyden; tydelig er den inntil 25 ganger høyden. I danske forsøk har leplantinger gitt opptil 10 prosent avlingsøkning. Ved for eksempel fruktdyrking kan leplanting være en betingelse. Både bartrær og løvtrær brukes; hos oss helst norske, men også utenlandske slag. Løvtrær vokser fort og tar minst plass, men har dårlig virkning om vinteren.

En særegen form er det når man enkelte steder i Danmark (på sandjord) sår høstrug bare for å hindre sandflukt om vinteren; rugen pløyes ned om våren. I andre land finnes også eksempler på at kravfulle, småvokste planteslag dyrkes i rader avvekslende med større og mer robuste vekster, som også gir avling.

I stedet for leplanting kan det brukes vindskjermer av tre eller plast. Enkelte steder i Nord-Gudbrandsdalen brukes fra gammelt av lave skigarder med 8–16 meters avstand på jordene; en del av dem er erstattet med leplanting. I Norge har man flere eksempler på systematisk leplanting som omfatter fra en del av en kommune (for eksempel en enkelt øy) til flere kommuner i fellesskap. I hele kystsonen i sør, vest og nord, fra svenskegrensa via Jæren til Nord-Norge, har leplanting blitt praktisert, både av hensyn til jordbruk og bosetting. Leplanting har både positive og negative sider alt etter hvilke arter som benyttes. I dag bør både treslag og omfang vurderes før strategier fastsettes, gjerne i en leplan.

Om beplantning for å dempe trafikkstøy, se støyskjerm.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg