Kvasistat er et begrep som ble lansert av statsviteren Robert H. Jackson som navn på det han anså som et urovekkende internasjonalt styringsproblem: Stater som har fått FN-medlemskap, men som ellers har vist gjennom lengre tid at de ikke er istand til å styre seg selv.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk: quasi-state

Somalia er et godt eksempel, Kongo et annet. De fleste av hans eksempler er afrikanske land. Jacksons hovedpoeng er at før FN eksisterte, var ikke områder uten styring noe problem, for de ble snart "absorbert" av en eller annen sterkere nabostat. Men med FNs tilkomst og den nye avkoloniseringspolitikken som ble innført fra 1960, fikk de nye statene FNs garantistempel på seg. De hadde nå rett til å eksistere uansett hvordan de stelte seg, selv når de var ute av stand til å forsvare denne suverenitetsretten med egne midler. FN hadde dermed uforvarende skapt et problem - kvasistater - som var altfor stort selv for FN å løse.

Enkelte kolleger har kritisert Jacksons begrep, blant annet fordi de mener et tidligere eksisterende begrep - failed states - dekker det han sikter til.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Robert H. Jackson, Quasi-states: Sovereigty, International Relations and the Third World. Cambridge (UK): Cambridge University Press 1990.
  • Pål Kolstø, «Kvasistater i internasjonal politikk», Nordisk Østforum, 2003, vol. 17. nr. 2, ss. 151-72.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg