Kvalifisert brukes om en person som er dyktig eller skikket, som har de nødvendige egenskapene eller betingelsene for noe. For eksempel kan man være kvalifisert til en stilling eller være kvalifisert til å si noe om rentehevingens påvirkning på økonomien, og en bedrift kan ha høyt kvalifiserte medarbeidere. Kvalifisert brukes også om noe som bygger på kunnskap, og som derfor er relevant eller berettiget. Eksempel på denne bruken er en kvalifisert gjetning.

Faktaboks

Uttale
kvalifisˈert

Kvalifisert brukes i en del faste forbindelser om noe som det knytter seg særegne bestemmelser til; som er tilknyttet omstendigheter som forsterker eller skjerper betydningen. Noen eksempler er kvalifisert flertall (flertall av en viss størrelse), en kvalifisert forbrytelse (forbrytelse som på grunn av særegne omstendigheter rammes av en hardere straff) og kvalifisert dødsstraff (dødsstraff som er skjerpet ved tortur).

Kvalifisert brukes også om noe som i utpreget grad svarer til sin betegnelse, for eksempel kvalifisert dyreplageri.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg