Konvertibel obligasjon er en type obligasjonslån som kan konverteres til aksjer i samme selskap dersom egenkapitalen eller kjernekapitalen faller under et visst nivå.

Faktaboks

Uttale
konvertˈibel obligasjon

Bruk av konvertible obligasjoner

Konvertible obligasjoner ble aktualisert etter finanskrisen i 2008 da bankene hadde behov for en type hybridkapital (kapital som verken er gjeld eller kjernekapital/egenkapital) som gjordet det mulig å holde mindre kjernekapital.

Kjernekapital er kapital som bankene holder som sikkerhet i tilfelle utlånstap. Slik kapital har svært lav avkastning og innebærer derfor et tap for banken. Myndighetene setter derfor krav til bankene om hvor mye kapital de må ha. Det er etablert et internasjonalt regelverk for dette, kjent som Baselreglene. Etter finanskrisen ble kravene til sikkerhet større samtidig som mange banker hadde tatt store tap.

Løsningen for mange banker var dermed å utstede obligasjoner som kunne konverteres til aksjer. Slik hybridkapital krever mindre kjernekapital fordi gjeldsforpliktelsene faller bort og blir til egenkapital når banken må ta store utlånstap.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg