Kondensstripe og sol
Kondensstripe og sol
Lisens: CC BY SA 3.0

Kondensstriper eller kondensasjonsstriper er skystriper forårsaket av fly.

Faktaboks

Uttale
kondˈensstriper
Etymologi
engelsk condensation trails
Også kjent som
contrails

Beskrivelse

Kondensstripe
Kondensstripe med karakteristiske virvler bare på den ene siden.
Kondensstripe
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Kondensstriper har gjerne karakteristiske virvler som skyldes turbulens bak vingene eller flykroppen. Virvlene vises vanligvis bare på den ene siden. Turbulens er ikke relevant for at striper dannes, men viktig for hvordan de blir seende ut. Kondensstriper som er gått i oppløsning kan forårsake cirrus-skyer.

Typer

Aerodynamiske striper skyldes avkjøling av lufta som passerer over flyvingen. Denne typen er av kort varighet og utydelig fra bakken. Fra flyet kan det observeres bedre, og kan av og til se ut som røykutvikling. Eksosstriper skyldes utslipp av fuktighet og kondensasjonskjerner fra flyets drivstoff og oppstår i høyere luftlag, vanligvis over 25 000 fot. Temperaturen er der så lav at metning lett inntreffer, selv om lufta i utgangspunktet er tørr.

Årsaker

  • Eksos fra motorene tilfører luften vanndamp og varme. Ved lav temperatur, mest typisk under −40 °C til −50 °C, vil damptilførselen overkompensere varmen, vanndampen vil slå seg ned (sublimere) på iskjerner og det dannes striper av iskrystaller. Er mest alminnelig like under tropopausen, det vil si i omkring 10 km høyde; kondensstripene kan holde seg lenge når luften her er relativt fuktig. Ved stor flyaktivitet (som under den annen verdenskrigs luftslag) kan det dannes et sammenhengende skydekke.
  • Aerodynamiske striper dannes på grunn av luftens adiabatiske avkjøling i undertrykksregionene omkring et fly, ved propeller, vinger med mer. De blir særlig tydelige under stor vingebelastning, som når fly tar av eller trekkes ut av stup, og når luften er relativt fuktig, men oppløses et stykke bak flyet der trykk- og temperaturforskjeller jevnes ut.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg