kollisjonspute

Kollisjonspute. Tegning som viser hvordan en kollisjonspute virker.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Kollisjonspute, luftsekk gjemt i rattstammen eller i dashbordet på biler, i noen bilmodeller også i setet eller sidedøren (sidekollisjonsputer), og som ved kollisjon blåses opp i løpet av 25–30 millisekunder og dermed fanger opp bilfører (og passasjer). Slik forhindres alvorlige skader som følge av sammenstøt med ratt, frontrute eller dashbord og nakkeskader på grunn av voldsom bøyning av hodet fremover.

Faktaboks

Uttale
kollisjˈonspute
Også kjent som

airbag, Air Cushion Restraint (ACR), sikkerhetspute

Kollisjonsputen er laget av en flersjikts duk av polyamid. Den fylles med gass fra en gassgenerator som sitter under puten, og som styres av avanserte sensorer. Puten blåses opp ved at det dannes en hurtig kjemisk reaksjon (for eksempel mellom natriumazid og kaliumnitrat) som danner nitrogengass. En viktig sensor er trykkføleren som sitter bak fremre støtfanger og som registrerer en begynnende inntrykking av denne. Putene blir utløst ved kollisjoner som tilsvarer momentan hastighetsreduksjon på minst 20 km/h. Det har imidlertid forekommet alvorlige ulykker ved at putene har blitt utløst uten at kollisjoner har funnet sted.

Sidekollisjonsputer

Sidekollisjonsputene begrenser skader i brystet og bekkenet/hofte- og mageregionen. Krasjforsøk viser at personskadene blir betydelig redusert. Det aller nyeste er sidekollisjonsputer for hodet kombinert med vanlige sidekollisjonsputer. Disse har vist seg å være svært effektive, på grunn av hodets sårbarhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg