klientsentrert terapi

Artikkelstart

Klientsentrert terapi er en terapiform utviklet av den amerikanske psykologen Carl Rogers (1902–1987). Terapiformen er også kalt ikke-dirigerende terapi fordi det er klienten (begrepet pasient unngås ved denne terapiformen) selv som bestemmer tema i timene.

Faktaboks

Uttale
kliˈentsentrert terapˈi

Målet med terapien er å styrke klientens selvfølelse og tro på seg selv, og å frigjøre de evnene og kreftene klienten har. Terapiformen er fenomenologisk i betydningen at den tar utgangspunkt i at klienten selv vet best om seg selv og sine motiver. De generelle faktorer ved all psykoterapi vektlegges derfor spesielt (empati, varme, trygghet, akseptering, bekreftelse og forståelse), og teori om klientens problemer (for eksempel kognitiv teori, psykodynamisk teori) vektlegges ikke.

Terapiformen har mye til felles med støtteterapi og er særlig egnet for personer med lav selvfølelse som ønsker å bli mer trygge på seg selv. Ved spesifikke psykiske lidelser (for eksempel angstlidelser, depresjoner) er effekten av mer spesifikke behandlingsformer (for eksempel atferdsterapi, kognitiv psykoterapi) bedre dokumentert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg