Klaffneser er en familie i ordenen flaggermus. Det finnes seks arter i én slekt, Rhinopoma. De karakteriseres ved en lang, fritthengende hale og ved at de kan lukke neseborene.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Rhinopomatidae

Beskrivelse

Klaffneser er små flaggermus som veier 6-14 g. Ørene er store og sammenvokst med en hudfold ved basis. Det er kun et lite "blad" på snuten. Halehuden er svært kort. Den lange halen er fritthengende, den er like lang som kroppen. Pelsfargen er gråbrun, mørkere på ryggen enn på buken. Øynene er også ganske store.

Levevis

Neseåpningene framstår som spalter som kan lukkes. Dette er muligens en tilpasning til å unngå å få støv og sand inn i nesen og lungene, fordi disse flaggermusene lever i tørre omgivelser som ørken, halvørken og savanne. Nyrene konsentrerer urinen for å begrense vanntapet. Klaffneser lever i kolonier i grotter, fjellsprekker og menneskeskapte konstruksjoner som brønner og pyramider. De går i dvale i kjølige perioder, dvalen kan vare flere måneder. De er raske flygere som spiser insekter.

Rhinopoma microphyllum er spesiell fordi den glideflyr mellom aktivt bruk av vingene. Den har bebodd enkelte pyramider i minst 3 000 år og henger ofte etter tomlene. Den bruker kun lett dvale om vinteren, og tærer da på et fettlager som om høsten kan veie like mye som dyret selv. Hunnen føder en enkelt unge etter en drektighet på 123 dager, denne avvennes 6-8 uker gammel.

Utbredelse

Klaffneser finnes i den gamle verden, gjennom Nord-Afrika og østover til India, Thailand og Sumatra. Én art er trua av utryddelse (IUCN): EN. Denne arten, R. hadramauticum, er kun kjent fra én enkelt lokalitet i Yemen.

Litteratur

Altringham, J.D. 2011. Bats, from evolution to conservation (second edition). Oxford University Press, Oxford.

Nowak, R.M & Paradiso, J.L. 1983. Walker's mammals of the world. Volume I (4th edition). The John Hopkins University Press, Baltimore.

Faktaboks

klaffneser
Rhinopomatidae
GBIF-ID
5450

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg