Illustrasjon av kjernereaksjon

Bildet viser et eksempel på en kjernereaksjon hvor en tung atomkjerne, bestående av mange protoner (røde kuler) og nøytroner (grå kuler), deler seg inn i mindre atomkjerner. En slik prosess kalles fisjon.

Kjernereaksjon er en reaksjon der én eller flere atomkjerner omdannes til andre typer atomkjerner.

To viktige eksempler på kjernereaksjoner er

  • Fisjon: en atomkjerne deler seg og skaper to mindre atomkjerner.
  • Fusjon: to atomkjerner smelter sammen og skaper en tyngre atomkjerne.

Kjernereaksjoner har viktige anvendelser i samfunnet, blant annet innen medisin og som energikilde i kjernekraftverk.

Beskrivelse

Kjernen i et atom består av to typer partikler, protoner og nøytroner. Atomkjerner kan forandres på flere måter. Dersom to atomkjerner kolliderer med hverandre, kan de smelte sammen og skape en større atomkjerne. En atomkjerne som blir bestrålt av ulike typer subatomære partikler, slik som fotoner og elektroner, kan også gjennomgå en forandring hvor den deler seg inn i flere mindre atomkjerner. Begge disse prosessene er kjernereaksjoner.

Kjernereaksjoner er forbundet med at energi enten brukes opp eller frigjøres. Dersom energi frigjøres, kan kjernereaksjonen benyttes som en energikilde. Det er dette prinsippet som gjør kjernekraftverk mulig.

Fagfeltet kjernefysikk studere kjernereaksjoner og tar for seg hvordan de benyttes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg