Kjønnet er et adjektiv og en analytisk kategori som er ment å beskrive hvordan et fenomen kan forstås i lys av kjønn. Det er særlig i vitenskapelig sammenheng at begrepet er ment som en analytisk kategori, altså for å observere og identifisere hvordan kjønn er betydningsfullt og meningsskapende i ulike sosiale relasjoner og settinger. På denne måten kan begrepet brukes til å studere hvordan ulike deler av samfunnet er kjønnet.

En kjønnet forståelse av for eksempel arbeidslivet viser til hvordan kjønn og særlig det å være kvinne eller mann får betydning. Begrepet kjønnet viser altså til hvordan forventninger om kjønn preger enkeltpersoner og deres ulike livsvalg og væremåte, men også hvilke konsekvenser dette får på samfunnsnivå, for eksempel i form av kjønnsforskjeller på skolen eller i arbeidslivet. Innen kjønnsforskning og andre vitenskapelige disipliner viser derfor kjønnet til en bevisst strategi for å studere hvordan kjønn påvirker ulike fenomener.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg