kirurgstikk

Dobbelt kirurgstikk ligner på båtsmannsknop, men i stedet for ett gjør man man gjør to innstikk i både første og andre slag

/Handverk.
Superskolisseknuta er et dobbelt kirurgstikk med slipp på begge tampene
Handverk
Av .

Artikkelstart

Kirurgstikk er en knute i bindefamilien. Den er særlig egnet til å binde garn og snorer i tynne dimensjoner.

Faktaboks

Også kjent som
ABoK: 1209 Engelsk: Surgeons Knot og Ligature Knot

Bruksområde

Som navnet tilsier brukes kirurgstikket i operasjonssalen, for å binde to tamper av tynn sutur sammen. Den er også fin til å avslutte surringer og bendslinger med tynt garn, og til å knyte bånd på gaver. Den ligner på båtsmannsknopen og gjør samme jobben, men særlig på tynne liner har den fordeler; det ekstra innstikket gir mer friksjon og knuten blir således tryggere. Den økede friksjonen i første slag gjør den også lettere å slå stramt, og du trenger sjeldnere å låne en finger når du skal binde bånd på julegaven.

Ofte er det doble kirurgstikket best, det er symmetrisk, det holder ofte enda bedre og det er lettere å huske fordi du gjør den samme bevegelsen på begge slag. Den er i tillegg dekorativ og er således perfekt på beltet til badekåpen.

Hvordan slå kirurgstikk

Å slå kirurgstikk ligner på hvordan man slår båtsmannsknop. Men i stedet for å slå kun ett innstikk i første slag, slår man to. I det andre slaget bruker man kun ett innstikk.

Hvordan slå dobbelt kirurgstikk

I dobbelt kirurgstikk har man to innstikk i andre slag også.

Superskolisseknute

Superskolisseknute er en knute i bindefamilien. Den er teknisk sett en dobbelt kirurgstikk med slipp på begge tamper. På samme måte som vanlig skolisseknute er en båtsmannsknop slått med bukten, er superskolisseknuten et dobbelt kirurgstikk slått med bukten.

Den brukes for å gjøre skolisseknuten ekstra stabil og trygg.

Slå som skolisseknuta, men gjør et ekstra innstikk på hvert slag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg