Kibin

Kibin er et halvmåneformet bakverk fylt med finhakket kjøtt og løk eller andre grønnsaker. Deigen er laget av mel, egg, smør og rømme. Deigkantene blir rullet sammen, og det lages to hull på toppen av deigen for å la damp slippe ut mens kibinen blir bakt i ovnen.

Faktaboks

Også kjent som

litauisk: kibinas (entall), kibinai (flertall); karaitisk: kybyn

Retten oppstod blant den karaitiske befolkningsgruppa i Polen-Litauen. Karaittene er jødiske, og derfor ble kibinene opprinnelig fylt med fårekjøtt, i tråd med kosher-reglene. Etter hvert som kibiner har blitt stadig mer populære, særlig som mellommåltid og gatemat, kan de nå også inneholde svin. Kylling, sopp eller kål er også mye brukt.

I dagens Litauen er kibin ett av de mest utbredte hurtigmattilbudene i butikker, kiosker, bensinstasjoner og på kafeer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg