Polarstjernen

Polarstjernen slik man finner den med utgangspunkt i Karlsvognen.

Av /Store norske leksikon ※.
Av .
Lisens: Fri bruk

Polarstjernen, også kalt Polaris, er kallenavnet til stjernen α Ursae Minoris. Polstjernen er den mest lyssterke stjernen i stjernebildet Lille bjørn (Ursa Minoris).

Faktaboks

Uttale
polˈarstjernen
Etymologi

latin stella polāris, 'polstjerne'

Også kjent som

α Ursae Minoris

Polarstjernen er den stjernen som for tiden ligger nærmest himmelens nordpol, og er derfor en polstjerne. På grunn av presesjonen endres himmelpolens posisjon. Polarstjernen ligger nå 55ʹ (bueminutter) fra polen, og avstanden vil minke til 28ʹ for så å øke igjen. Om 5300 år vil Alderamin være polstjerne, og om omtrent 12 000 år vil Vega være det.

Polarstjernen er en variabel kjempestjerne av typen kefeide. Den har gjennomsnittlig størrelsesklasse på 1,98 med amplitude 0,1. Lysstyrken svinger med en periode på 3,97 døgn. Polarstjernen har spektralklasse F7 og lyser med en gulhvit farge.

Polarstjernen er i virkeligheten et spektroskopisk trippelstjernesystem. Den mest lyssterke av stjernene kalles Polaris A. Den andre stjernen, Polaris B (størrelsesklasse 9,2 i avstand 18ʹʹ), kan lett sees gjennom selv mindre teleskop, mens den tredje stjernen er uhyre vanskelig å se. Det skyldes både at den kretser meget tett på Polaris A og at den er mer lyssvak.

Polarstjernens avstand fra Jorden er rundt 385 lysår.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg