kaninraser

Belgisk kjempe
Shutterstock.
Hvit angorakanin
Av /Shutterstock.
Chinchilla-kanin.
Chinchilla-kanin
Av /Shutterstock.
Harekanin, også kjent som belgisk hare.
Harekanin
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Kaninraser er husdyrraser av kanin, utviklet gjennom avl.

De fleste rasene er oppstått fordi avlerne så det som sport å lage nye raser. Rasebetegnelsen bygger på kroppsform, størrelse og farge. Til dels er raseforskjellene små. Kaninrasene, som det finnes 20–30 av i Norge, deles inn i store, middels store og små etter vekt, samt rex-kaniner (kort pels) og angorakanin. De viktigste rasene i Norge er hvit land, belgisk kjempe og fransk vedder.

Utvalgte kaninraser

Noen av de vanligste og enkelte av de mest særpregede rasene er:

Hvit land (smålenskanin), den vanligste rasen i Norge, er albino, med skinnende hvit farge og røde øyne. Den har tett og myk pels, er hardfør og fruktbar. 3,5–4 kg. Idealvekt over 3,8 kg.

Trønder er en annen norsk rase, som i dag finnes i bare noen få besetninger. Idealvekten er ca. 4,5 kg. Fargen er svart med hvite hår (stikkelhår) jevnt fordelt over hele kroppen.

Blå beveren, hjemsted Frankrike eller Belgia, relativt hyppig i Norge. Visstnok en lys varietet av blå wiener. Idealvekt over 4,6 kg. Pelsen lang, minst 3,5 cm, lavendelblå, så lys som mulig for å skille den fra blå wiener.

Blå wiener, hjemsted Østerrike, mørk stålblå pels. Idealvekt over 4,6 kg. Rustfarge og hvite hår er feil.

Stor sølv er en meget gammel rase. Idealvekt over 4,6 kg. Det finnes en lys og en mørk type og en del mellomformer. Lyse typer blir foretrukket som pels. Sølvfargen kommer frem ved hvite spisser i mørkere grunn. Mengden av hvitt i forhold til farget varierer sterkt og gir grad av lyshet.

Fransk vedder, kort, bred kroppsform, idealvekt over 5,5 kg. Lange, hengende ører. Haregrå, jerngrå og svarte er vanligst, men alle farger er anerkjent, også chinchillafarget varietet forekommer. Meget god kjøttprodusent.

Stor chinchillakanin ble først vist i Paris 1913. Idealvekt over 4,6 kg. Det finnes også en liten varietet. Fargen skiller seg fra villkaninfarge ved at de brune tonene hos denne er erstattet med hvitt. Det gir en viss fargelikhet med den søramerikanske gnager chinchilla, der pelsen er særdeles verdifull.

Belgisk kjempe er største rase, idealvekt over 7,5 kg. Finnes i fargene haregrå, jerngrå, svart og hvit, men anerkjennes i alle farger som er beskrevet i standarden. Den jerngrå fargen er heterozygotisk mellom haregrått og svart.

Tan (tidl. Black and Tan) har flere grunnfarger, men svart er vanligst. De har rød/brune tegninger på hode, bryst, buk og hale (tan-tegninger). Rasen er en av de mest populære sportsrasene. Idealvekten er 2,5–3,2 kg.

Rex (castor rex) er liten. Idealvekt over 2,5 kg. Opprinnelsen til rasen er en vikende mutasjon som viste seg første gang i Frankrike 1919. Hårene har sterkt nedsatt vekst, pelsen er 1,5–2,0 cm lang. Dekkhår og ullhår av samme lengde. Første navn var castorrex av Castor (bever), da pelsen minnet noe om beverskinn. Castor rex er den opprinnelige formen, men det er dannet mange andre fargevarieteter ved hjelp av rexfaktoren.

Rasen harekanin er ikke mer i slekt med haren enn de andre, men er utvalgt etter samme karakterer som hos haren.

Kaninavlen er organisert gjennom Norges Kaninavlsforbund, som også forvalter rasestandardene, arrangerer utstillinger med mer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg