Kanban

Kanban er en styringsform basert på sug. Når en del er ferdig, oppstår et behov for en ny. Det sendes da et kanban bakover til foregående stasjon (operasjon) som beordrer produksjon av en ny del.

Kanban
Lisens: CC BY SA 3.0

Kanban er en styringsmodell for produksjon av varer. Modellen skal sikre at det ikke beordres at flere deler enn nødvendig blir produsert. På den måten reduseres behovet for lagring, og ledetider, tiden fra en beslutning fattes til virkningen av beslutningen foreligger, kortes ned.

Kanban er basert på sug-prinsippet som innebærer at produksjon av en ny komponent utløses av at en komponent er ferdig produsert. Den stammer fra Toyota og brukes i JIT (Just-in-time). JIT utgjør en av de to hovedpilarene i Toyota produksjonssystem.

I kanban-modellen har delen som produserer et medfølgende kort. Navnet kanban kommer av navnet på dette kortet. Når delen er ferdig, eller tas ut fra en buffer for videre bearbeiding eller montasje, sendes det medfølgende kortet bakover til foregående stasjon i prosessen hvor det brukes som produksjonsordre for en ny del.

Kanban er basert på en oppfatning av at så snart en del er forbrukt, er det behov for en ny. Et lager eller en buffer skal alltid etterfylles. Dette gjør at behov forplanter seg bakover i produksjonsprosessen. Forbruket skaper et sug etter nye produkter.

Resultatet er at det produseres akkurat så mange deler som det er behov for, og de produseres på det tidspunkt behovet oppstår. Kanban er derfor en styringsmodell som skaper minimale varelager og gir kortest mulige ledetider. Sløsing (som er en hovedsak i JIT) i form av venting og overproduksjon unngås.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Strandhagen, J.O., Romsdal, A., Strandhagen, J.W. (2021). Produksjonslogistikk 4.0. Trondheim: Fagbokforlaget.
  • Rolstadås, A., Andersen, B., Schjølberg, P. (1999). Produksjons- og driftsteknikk. Trondheim: Tapir forlag.

Kommentarer (2)

skrev André Stryger

Det er feil i denne setningen: I Kanban-modellen er har delen som produserer et medfølgende kort.

Og dessuten det at siden kanban er et helt vanlig substantiv på japansk og ikke et produktnavn eller lignende, bør det sikkert skrives med liten forbokstav på norsk.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg