kålstengelsnutebille

Artikkelstart

Kålstengelsnutebille er en art av biller i snutebillefamilien (se snutebiller).

Faktaboks

Også kjent som

Ceutorhynchus pallidactylus

Kålstengelsnutebillen er 2,5–3 mm lang. Den er grå med en lys flekk midt på ryggen. Larven er 5 mm, hvit, krumbøyd, fotløs og har brunt hode.

Kålstengelsnutebillen lever på arter i korsblomstfamilien. Larvene, ofte 10–15 stykker, kan i fellesskap hule ut stengelen på unge kålplanter, som vil visne, eller bore (minere) ganger i hovednerver og bladstilker og gangene blir da fylt med ekskrementer. Kålrot og nepe blir særlig angrepet i bladfestene og bladstilkene.

Kålstengelsnutebille er vanlig fra sør i landet og nordover til Sogn. Om det er bare en eller to larver i stengelen på unge kålplanter, skyldes angrepet antagelig en annen art fra samme slekt, C. rapae, en art som er kjent fra flere fylker i Sør-Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jon Richardsen

I følge artikkelen, har kålstengelsnutebillen to artsnavn; Ceutorrhynchus pallidactylus og C.rapae. Stemmer dette, eller skal sistnevnte ha et annet navn? Det kan se ut som om artikkelen omtaler to forskjellige arter, men har gitt de samme navn.

svarte Marit M. Simonsen

Hei! Takk for spørsmålet. Jeg ser at det var utydelig skrevet. Slekten som kålstengelsnutebillen hører til i, kalles også kålsnutebiller. Dermed finnes det flere arter som kan kalles kålsnutebiller. Jeg har endret på teksten så det forhåpentlig er tydeligere. Hilsen Marit (redaktør)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg