jaktrifle

Artikkelstart

Jaktrifle, en en rifle til bruk særlig på storvilt. For jaktrifler er fastsatt bestemte krav til anslagsenergi for ulike viltarter, bruk av automatrifler, bruk av magasin under villreinjakt, skyteprøve, med mer.

Det finnes en rekke riflekonstruksjoner, både med hensyn til kaliber, lås og mekanismer. Riflekaliberet angis enten i mm, i tusendeler (Storbritannia) eller i hundredeler (USA) av engelsk inch, for eksempel 8,9 mm = 0,350 = 0,35. Til jaktbruk varierer kalibrene mellom 5,6 mm og 12,7 mm. Moderne jaktrifler overstiger sjelden 9,3 mm.

I motsetning til militær ammunisjon er kuler til jaktbruk ekspanderende, beregnet på å utvide seg i dyret for å oppnå større drepeevne og sjokkvirkning. I Norge er kravet til en jaktrifle for storvilt at den skyter en patron med anslagsenergi minst 1,96 kJ (200 kgm) på 300 meters avstand; for rådyr 0,49 kJ (50 kgm) på 100 meter.

Jaktrifler bygges som enkeltløp, dobbeltløp eller magasinrifler, til dels med halvautomatisk lademekanisme. Ofte forekommer en kombinasjon av rifle og hagle: et løp av hvert slag lagt ved siden av hverandre, det ene over det andre eller to haglløp med ett rifleløp under (drilling).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg