Spenningskilde

Modell av en ikke-ideell spenningskilde tilkoblet en last. ε og r er henholdsvis den elektromotoriske spenningen og indre motstanden til spenningskilden, R er lastmotstanden, V er spenningsfallet over lasten og I er strømstyrken som avgis fra spenningskilden.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

I en elektrisk krets er indre motstand en egenskap til en spenningskilde, som for eksempel kan være et batteri, en elektrisk generator eller en forsterker. Indre motstand er viktig for å kunne beskrive strømkarakteristikken til spenningskilden.

Som følge av indre motstand vil man ikke få ut hele kildens elektromotoriske spenning (tomgangsspenning) fra en spenningskilde når den blir belastet. Tilgjengelig spenning vil da ble delt mellom lasten og batteriets indre motstand.

I et diagram for elektriske kretser kan en spenningskilde med indre motstand fremstilles som en seriekobling mellom en ideell spenningskilde og en motstand som representerer den indre motstanden (se figur). Hvis for eksempel et batteri, som har en elektromototorisk spenning (ε) på 10 volt og en indre motstand (r) på 10 ohm, blir koblet til last som har en motstand (R) på 90 ohm, vil spenningen over lasten (V) bare bli 9 volt.

For å få en høy virkningsgrad hos spenningskilden, må den indre motstand være så lav som mulig, kombinert med en høy motstand i lasten. Maksimalt effektuttak fra spenningskilden oppnås når lastens motstand og indre motstand er like store. Da blir virkningsgraden bare 50 prosent, og en kraftig oppvarming av spenningskilden vil inntre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg